Het laatste showbizz nieuws

Chateau Meiland, Shownieuws

De Meilandjes ontmaskerd: scènes gescript, driekwart van de serie is nep


meiland

De première van het nieuwe programma “Chateau Meiland VIPS” heeft de tongen losgemaakt, maar niet in de positieve zin die de familie Meiland mogelijk had gehoopt. Terwijl de kijkcijfers met bijna een miljoen kijkers gewoon goed waren lijkt de inhoud van de show de critici en zelfs de trouwste fans niet te kunnen bekoren. Het lijkt erop dat het gouden Meiland-tijdperk zijn glans begint te verliezen en de eerste signalen van verzadiging dienen zich aan.

Angela de Jong bekend om haar scherpe pen en kritische blik op televisieprogramma’s heeft zich gevoegd bij de groeiende groep critici die hun ongenoegen uiten over deze nieuwste draai aan het Meiland-avontuur. In haar column in het AD doet ze geen moeite haar Meiland-moeheid te verbergen ze betreurt de uitgemolken formule waarbij de oorspronkelijke charme van de familie ver te zoeken is. “Het draait in deze spin-off helemaal niet om de gasten,” stelt ze, wijzend op de egoïstische focus van het programma.

Alex Mazereeuw van de Volkskrant deelt deze sentimenten in zijn column en merkt op dat de authenticiteit van de familie Meiland door de constante camera-aandacht verdwenen lijkt te zijn. “Niets voelt nog oprecht of authentiek, alles is een act,” schrijft hij, waarmee hij de illusie van spontaniteit doorprikt die de familie zo lang heeft weten vast te houden.

De kritiek beperkt zich niet alleen tot de inhoudelijke leegte van de show; er wordt ook vraagtekens gezet bij de keuze van de gasten. De aanwezigheid van Caroline van der Plas een politicus die zich mengt in de luchtige wereld van reality-tv roept vragen op over de scheidslijn tussen politieke integriteit en entertainment. Het zorgt voor een verdere vervaging van de grenzen tussen serieuze zaken en licht vertier.

Wat eens begon als een charmant kijkje in het leven van een excentrieke familie die een nieuw bestaan opbouwde in Frankrijk lijkt nu te zijn verworden tot een circusact waarbij de familie Meiland hun eigen roem najagen ten koste van wat hen oorspronkelijk zo geliefd maakte. De critici spreken van een ‘hysterisch geschreeuw’ dat elk potentieel interessant onderwerp overschreeuwt, waardoor de show meer weg heeft van een wanhopige poging om relevant te blijven dan van een authentieke realityserie.

Zo blijkt maar weer, in de schijnwerpers van de roem is het moeilijk om je ware zelf te blijven. Voor de familie Meiland lijkt de uitdaging nu niet alleen te liggen in het handhaven van hun kijkcijfersucces, maar ook in het terugvinden van de authenticiteit en charme die het Nederlandse publiek ooit zo in hen waardeerde.

Deel deze juice!
Abonneer
Laat het weten als er
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Dat weten we al zolang als die op tv zijn, niets nieuws.

Dat krijg je , als heel Nederland je bejubeld alsof je ècht talent hebt en iets bijzonders bent. De zender baas slechts voor de kijkcijfers btw.

Bij een voorstukje van de nieuwe Meiland serie was een stukje en daar vond ik Martien net Gru van de Minions.