Terugroepactie bij deze supermarkt: Tartaartjes kunnen gevaarlijke bacterie bevatten

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik durf tegenwoordig nog amper een druif op m’n tong te leggen zonder eerst de barcode drie keer te googelen. Want serieus, wat is er toch aan de hand in supermarktland? De ene dag is het andijvie, de volgende dag Haribo snoepjes met mogelijk cannabis erin en daarvoor roept Albert Heijn je op om snel je blauwe bessen terug te brengen omdat er Hepatitis A op is aangetroffen.
En jawel hoor de nieuwste aflevering van “Eten of Overleven” komt deze week van de PLUS. Daar rolden onlangs de Boerentrots Biefstuktartaartjes Blonde d’Aquitaine linea recta van het schap… terug naar de koelcel. Of beter nog: naar de prullenbak. Want wie die dingen nog in de koelkast heeft liggen met houdbaarheidsdatum 02/06/2025 of 03/06/2025 in de 2- of 4-stuks verpakking, doet er goed aan die romantische steak tartare-avond direct te annuleren.
De reden? De gevreesde Salmonella-bacterie. Ja, diezelfde vieze engerd die je hele spijsvertering op standje tsunami zet. En hoewel iedereen er beroerd van kan worden zijn vooral baby’s, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een broos afweersysteem de sjaak.
Ik weet niet hoe jij dat doet, maar vroeger kocht ik gewoon wat in de aanbieding was. Ik keek hooguit of de kip niet groen was en of de eieren rammelden. Nu lijkt het alsof je een forensisch laboratorium nodig hebt om überhaupt een maaltijd samen te stellen zonder risico op een ziekenhuisopname.
Wat me nog het meest verbaast is dat dit soort meldingen inmiddels de normaalste zaak van de wereld lijken. Alsof het de weerberichten zijn: “Vandaag kans op Salmonella, lichte kans op glas in uw appeltaart en lokaal kans op een metaalverrassing in uw colafles.”
Dus nee, je kunt tegenwoordig niet meer gedachteloos iets uit de koeling pakken. Je moet bijna een risicoprofiel maken voor je boodschappenlijst. En dan maar hopen dat je nog iets kunt eten zonder dat je spijsvertering besluit een nieuwe weg in te slaan.

Waarom koopt men geen vlees (meer) bij de ambachtelijke slager; kwaliteit gegarandeerd en het smaakt lekkerder – op distributiecentrum van supermarkt wordt vlees verpakt en er wordt niet zo krap gekeken naar hygiëne en dergelijke. Zo goedkoop mogelijk.
Psies. Ik koop nu inmiddels ook kaas gewoon bij een kaasboer ipv die verpakte zooi uit de supermarkt. Bij hem wordt het gewoon vers gesneden en ik laat het ook gelijk raspen. Ben ca € 2 meer kwijt, maar dan smaakt het ook naar kaas.
Dat zelfde geldt hier voor de versmarkt.
Als je bij hem filet american koopt, waarschuwt hij dat het de volgende dag verkleurd is omdat er bij hem geen kleurstoffen doorheen gaan.
En vlees verkleurd nou eenmaal.
Als je het bij een supermarkt koopt en het is na drie dagen nog net zo rood, dan staat het stijf van de (kleur)rotzooi.